top of page

Darmklachten

Er komen steeds meer mensen met darmklachten in mijn praktijk. 
Met homeopathie kunnen we hier veel doen, maar vaak is er meer ondersteuning voor nodig, b.v. als de klachten al lang bestaan, complex of heftig zijn. 
Dan laat ik altijd, naast een evtl. homeopathische behandeling, ook een uitgebreid darmmicrobioom onderzoek doen. Hiermee kunnen we precies zien hoe het met het darmmicrobioom is gesteld, bv. of er een bacteriën overgroei in de darmen is (die vaak voor chronische klachten kunnen zorgen ) en hoe het met het darmslijmvlies is. 

Een intact darmslijmvlies is noodzakelijk voor de algehele gezondheid. 
Het darmslijmvlies kan permeabel zijn, dwz doorlatend. Als dat zo is, kunnen er vanuit de darmen gifstoffen in het bloed terecht komen, die in het lichaam voor ontstekingen kunnen zorgen.
Ook kan de lever hierdoor overbelast raken, waardoor zij haar taak niet meer goed kan doen en zich gifstoffen in vetweefsel kunnen ophopen. Afvallen kan dan moeilijk zijn. Lees hier meer over het belang van een gezonde lever en hoe je kunt merken dat de lever het moeilijk heeft.

Bacteriën die voor een gezond darmslijmvlies gaan zorgen, kunnen overactief zijn. Op die manier proberen ze te compenseren. 
Dan zijn er al min of meer ontstekingsprocessen gaande.
Ziektes, die dan kunnen ontstaan zijn b.v. de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa. 

In het ontlastingsonderzoek kunnen we ook zien of de pancreas en gal goed functioneert. 
We kunnen zien of er kans is op b.v. diabetes, cardiovasculaire ziektes, NASH, Prikkelbare darm, Leaky gut, histamine-intolerantie, boedelintolerantie, SIBOS, chronisch- inflammatie darmaandoeningen, colorectaal carcinoom, infectiegevoeligheid, RA, psoriasis, allergie, Coeliakie, depressie, CVS, Autisme, Parkinson of Alzheimer. 

Maar het ontlastingsonderzoek is ook altijd een (relatieve) moment opname en geeft kans tot gezonde verandering met de juiste, op maat gemaakten adviezen.
Bij voorkeur werk ik met ontlastingsonderzoek van Medivere, b.v. een darmmicrobioom plus ontlastingstest.  

https://medivere.nl/A-ZMedivereproducten/Darm-Microbioom-Plus-ontlastingtest 
Maar ook met andere, uitgebreide ontlastingsonderzoeken kan ik het behandelplan opstellen. 

Adviezen aan die je zou kunnen denken, zijn gerichte supplementen, b.v. om de spijsverteringsorganen te ondersteunen in hun functie,  om het onrustige darmslijmvlies tot rust te brengen of om het darmslijmvlies weer op te bouwen. 

Pas als het darmslijmvlies gezond is, hebben probiotica zin. Anders krijgen deze niet de kans om te blijven plakken en landen ze gewoon weer in de wc. 

Adviezen betreffen ook zeker de voeding. 
Hiervoor ontvang ik graag een lijst over wat u 5 dagen eet en drinkt. Ook laat ik een vragenlijst invullen, die de (indirecte) verteringsklachten in beeld brengt. 
Op basis hiervan ondersteunen we de verteringsenergie, de rustgevende reserve energie, de activerende reserve energie, de uitgeputte lever, leverstagnatie of leverhitte. 
Ik werk met de constituties vanuit de Ayurveda bij het geven van voedingsadvies. 

Soms kan het nodig zijn om aanvullend dna onderzoek te doen, bijvoorbeeld als we vermoeden dat de ontgifting of de energieaanmaak niet goed verloopt, of als ontstekingsprocessen gaande zijn, en we met goed advies matig succes hebben.
- aan deze pagina wordt nog gewerkt!- 

bottom of page